Eerst Bezinnen

Ik vind persoonlijk dat windhonden bijna volmaakte honden zijn. Maar misschien denkt u daar anders over. Zelfs wanneer u een windhond op rust het ideale gezelschapsdier vindt, betekent dat nog niet dat u en een windhond bij elkaar passen. Veel mensen adopteren een hond om de verkeerde redenen of zonder ook maar iets af te weten van het ras of van honden in het algemeen. Hoezeer we ook ons best doen om voor elke hond het meest geschikte adoptiegezin te vinden, kunnen we niet verhinderen dat sommige adopties spaak lopen.  Het grootste probleem bij de adoptie van windhonden is dat het samenleven met deze dieren bijzonder makkelijk lijkt. Dat is het ook, maar het neemt niet weg dat het échte honden zijn, vrij grote honden bovendien, met reële behoeften. De boodschap is dan ook: neem de tijd om te leren wat noodzakelijk is om van de adoptie van een mishandelde, verwaarloosde, gedumpte ex-race- en jachthond een succes te maken en lees om te beginnen onze uitgebreide informatie!  Uit ervaring weet ik dat de kans op het ontwikkelen van “probleemgedrag” toeneemt naarmate de hond vaker verhuist, vandaar dat ik vind dat opvanggezinnen uit den boze zijn. Als onze windhonden uit Spanje vertrekken zijn ze klaar voor adoptie en voor hun nieuwe en hopelijk eeuwige thuis. Ik informeer de kandidaat-adoptanten zo uitgebreid mogelijk en vraag om eerlijk te zijn met zichzelf voor ze overgaan tot adoptie. Geen medewerker van GINB blijft er onbewogen bij wanneer een geadopteerde hond teruggebracht wordt. We gaan twijfelen aan onze manier van werken en kwellen onszelf met de vraag of we de onsuccesvolle adoptie niet hadden kunnen voorkomen. We liggen nachten lang wakker, plengen tranen en vragen ons vertwijfeld af waarom we in godsnaam met het plaatsen van windhonden doorgaan. Ik heb me dan ook voorgenomen al het mogelijke te doen om u ervan te overtuigen vooral GEEN mishandelde windhond te adopteren. Lees daarom heel aandachtig onderstaande lijst want ieder item houdt verband met de oorzaak van een mislukte adoptie.
   
TIEN REDENEN OM GEEN WINDHOND TE ADOPTEREN  

1.Windhonden ruien!  Ze hebben een korte, lichte vacht, die makkelijk schoon te houden is. Maar windhonden zijn nu eenmaal honden en zoals alle andere behaarde diersoorten verliezen ze haar. Ze ruien weliswaar niet spectaculair, maar ze ruien. Ofwel wen je daaraan, ofwel schaf je je een pluchen knuffel aan. Wie zich niet kan verzoenen met de aanwezigheid van hondenhaar in huis, moet vooral geen hond nemen! 

2. Hoe zachtmoedig windhonden ook zijn, het zijn  grote honden.  Een erg opgewonden windhond van 25 à 35 kg kan dus, eventueel van blijdschap, kleine kinderen of tengere personen omverspringen. Gestreste windhonden verstijven, houden hun staart tussen de poten en hun oren  plat achterovergedrukt. Wie niet met windhonden vertrouwd is, kan deze signalen - overigens zeer onterecht - als tekenen van agressie interpreteren. Het is enkel stress, want windhonden zijn helemaal niet agressief en het meest  vredelievende  hondenras op aarde.

3. Honden en een vlekkeloos gazon zijn moeilijk verenigbaar.  Tenzij je over een zeer grote tuin beschikt, waarvan je een gedeelte voor je hond kunt afzetten, is het niet erg waarschijnlijk dat je je de trotse eigenaar van een fantastische hond én een onberispelijk gazon zal kunnen noemen. Leg je daarbij neer of neem vrede met een poes, die je kunt leren van de kattenbak gebruik te maken. Windhonden zijn dol op rennen en hoewel ze relatief weinig beweging nodig hebben, is het wél zo dat als ze een sprint inzetten, je gazon daarvan de sporen zal dragen! Als tuinieren je passie is, is de keuze voor een ex-racer wellicht niet de verstandigste.  

4. Honden maken troep.  Zelfs de meest welopgevoede, best afgerichte hond wordt wel eens ziek. En als hij ziek wordt, snelt hij heus niet naar de keuken of de badkamer om daar aan de dwingende roep van de natuur gehoor te geven. Het zijn in zo'n geval vooral tapijten die een bijzondere aantrekkingskracht blijken te hebben! Zelfs elegant ogende honden als de windhond moeten soms braken, hebben wel eens diarree of last van winderigheid.  Honden schuwen ook niet meteen viezigheid. Honden en dure meubels, kostbare tapijten of een stijlvol interieur zijn dan ook meestal geen ideale combinatie. Als je volstrekt geen haar of vuil in huis kunt hebben, als mooie, dure dingen ontzettend belangrijk voor je zijn, adopteer dan geen hond, zelfs geen rustige, nette windhond.  

5. Windhonden houden van zachte, warme plekjes.  Als honden volgens jou buiten, in een kennel thuishoren of wanneer de gedachte aan een hond in je bed of op de sofa je met afschuw vervult, is een windhond niets voor jou. Windhonden zijn onder meer wegens hun geringe vetlaag geen honden voor buiten en met hun magere knoken liggen ze alleen op een zachte ondergrond echt comfortabel.  

6. Wie geen tijd heeft voor een kind, heeft waarschijnlijk evenmin tijd voor een hond.  Als je kinderen hebt en al je vrije tijd opgaat aan het bijwonen van sportwedstrijden, toneelvoorstellingen en schoolfeestjes, hou je geen tijd meer over voor een hond, tenzij die bij alle activiteiten van de partij mag zijn. Honden zijn sociale dieren die nood hebben aan fysieke en mentale stimulering. Dat windhonden rustige, vriendelijke dieren zijn, betekent niet dat ze geen aandacht moeten krijgen of geen opvoeding. Opvoeding heeft in het geval van een windhond niet zozeer met gehoorzaamheid te maken, dan wel met het ontwikkelen van een vertrouwensrelatie en een positieve manier van communiceren. 

7.Honden en kinderen zijn vaak een minder goede combinatie dan Hollywood ons wil doen geloven.  Windhonden zijn frêle honden met een delicate huid die vrij snel scheurt. Ze kunnen makkelijk bezeerd raken door kleuters die vallend op ze terechtkomen of kinderen die ruwe spelletjes met ze spelen. Een windhond heeft een rustige natuur en gedijt het best in een kalme omgeving. Je kunt hem dus beter niet in huis nemen als je zeer jonge of bijzonder actieve kinderen hebt.  Het is wellicht verstandiger om met het adopteren van welke volwassen hond dan ook te wachten tot je kinderen wat ouder zijn, zeker als je bedenkt dat hondenbeten een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen zijn. (Overigens is het bijten van een kind zonder enige twijfel ook een belangrijke doodsoorzaak bij honden!) Beslis je toch om kinderen en een hond te combineren, ga dan naar het meest geschikte ras op zoek en neem alle stappen die nodig zijn om van die combinatie een succes te maken.  

8. Het is niet omdat je levenswijze en interesses veranderen, dat je je van je hond kunt ontdoen als van een oud stuk speelgoed.  Mensen verhuizen, krijgen baby's, gaan uit elkaar, veranderen van werk . . . Als je er, voor zover je er zelf kunt over beslissen, niet zeker van bent dat je windhond voor de rest van zijn leven van jouw leven deel mag uitmaken, adopteer hem dan niet!   Een hond is een levend wezen, u heeft beslist om hem te adopteren, laat hem dan ook niet achter. Enkel de (natuurlijke) dood mag jullie scheiden.

9. Veeleisend zijn windhonden niet, toch hebben ze specifieke behoeften want het zijn bijzonder gevoelige dieren. Ze hebben weinig lichaamsvet, delicate beenderen en een fragiele huid. Je dient ze daarom tegen extreme temperaturen te beschermen en met zachtheid te behandelen.  Windhonden hebben bliksemsnelle reacties en zijn rennend door geen mens bij te houden. Het zijn bovendien zelfstandige en ondernemende dieren die perfect, zonder directe leiding, taken kunnen uitvoeren. Wil je vermijden dat je windhond er alleen vandoor gaat, hou hem dan altijd aan de leiband op gevaarlijk terrein en zorg er voor dat hij regelmatig zijn poten kan strekken en een spurtje kan trekken.  

10. Adopteer niet impulsief!  Neem geen ex-race- of jachthond in huis alleen omdat je met het dier te doen hebt of omdat het trendy is.  Hoewel er dus heel goede redenen zijn om van de adoptie van een windhond af te zien, kan ik moeiteloos evenveel argumenten bedenken om een ex-racer-jager juist wel tot je levensgezel te maken.  Als je niet op de tegenargumenten afgeknapt bent, moet je wat volgt beslist in overweging nemen!

TIEN REDENEN OM WEL EEN WINDHOND OP RUST TE ADOPTEREN
 
1.Wie een volwassen hond adopteert, weet precies wat hij krijgt.  Ongeacht het ras, is de keuze voor een volwassen hond doorgaans een goede keuze. Wie voor een vertederend lieve pup kiest, laat zich meestal meer door z'n hart dan door z'n verstand leiden. Aangezien je moeilijk kunt voorspellen wat voor een karakter en temperament de pup zal ontwikkelen, is de kans er dat je je keuze voor zo'n jong hondje naderhand reëel beklaagt.  Dit tot spijt van beide partijen.

2. Wie voor een volwassen dier kiest, kiest voor een hond met een gevormde persoonlijkheid en specifieke lichamelijke kenmerken. Je krijgt er niet alleen een fantastische vriend bij, maar je kunt je bovendien verheugen in de wetenschap dat je een  beproefde windhond een onzeker lot bespaart in zijn land van herkomst.   Pups mogen dan ontzettend lief zijn, ze zorgen voor heel wat werk. Pups moeten leren zindelijk zijn, ze krijgen tanden, kauwen zowat op van alles en nog wat en hebben - veel meer dan volwassen honden - behoefte aan beweging. Pups zijn zoals kinderen, je moet er tijd voor hebben en ze moeten met liefde en veel geduld opgevoed worden. Een geadopteerde windhond is al blij met je aanwezigheid en een plekje in je hart en huis.

3. Windhonden op rust zijn ideale huisdieren en  zijn makkelijk te verzorgen. Voor een hond van zijn afmetingen heeft een windhond eerder weinig beweging nodig. Het zijn inschikkelijke dieren die zich snel aan een nieuwe levenswijze aanpassen. Windhonden zijn van nature rustige, goedgemanierde en gevoelige honden. Ze zijn bovendien intelligent en zeer aanhankelijk. U kan zich geen betere huisvriend wensen!  

4. Windhonden hebben een groot aanpassingsvermogen.  Windhonden zijn misschien niet voor elk gezin de meest geschikte hond, toch passen ze zich nagenoeg probleemloos aan de meest diverse levenswijzen aan. Voorwaarde is wel dat je de tijd neemt om je hond te leren wat hij moet weten om een volwaardig en gewaardeerd lid van het gezin te worden. De windhond doet het uitstekend bij mensen die veel van ze houden en rekening houden met hun noden. Minder verdienen deze dieren niet!  

5.Windhonden zijn zachtaardige en rustige honden.  Het beeld dat veel mensen van windhonden hebben, is dat van agressieve, racende, gemuilkorfde greys of dat van galgo’s die achter de haas aan rennen. Agressief zijn windhonden echter helemaal niet. Het zijn kalme, vriendelijke en volgzame dieren die als waakhond dan ook volstrekt ongeschikt zijn.  In gezinnen met welopgevoede kinderen met respect voor dieren horen ze zeker thuis. De meeste windhonden schieten bovendien heel goed op met andere honden en worden vaak beste maatjes met poezen. Sommige windhonden kunnen het zelfs goed vinden met zeer kleine huisdieren als hamsters, cavia's, ratten, parkieten enz.

6.Windhonden hebben niet veel beweging nodig.  Een ander populair misverstand in verband met windhonden is dat ze als typische race- en jachthonden heel veel ruimte en beweging nodig hebben. "Thuis" zijn het daarentegen echte luilakken die het grootste deel van de dag bij voorkeur slapend op de sofa doorbrengen en genoeg hebben aan een kort, flitsend partijtje rennen.  Een omheinde tuin waar de hond naar hartenlust kan rondlopen, is vanzelfsprekend ideaal. Maar twee à drie wandelingen per dag en zo nu en dan de gelegenheid om op een omheind terrein rond te rennen zijn voldoende.  

7.Windhonden zijn bijzonder nette honden. Ze hebben een lichte, korte vacht die makkelijk te onderhouden is. Ruiven doen ze slechts in geringe mate. De meeste verzorgen bovendien zelf hun vacht, net zoals katten dat doen. Ze hebben geen vettige vacht, waardoor ze veel minder dan sommige andere rassen, last hebben van "hondengeurtjes".

8.Windhonden blijven gespaard van de meeste erfelijke kwalen die bij andere hondenrassen optreden. Heupdysplasie bijvoorbeeld komt bij de galgo’s nagenoeg nooit voor. Hun levensverwachting is ook hoger dan die van de meeste andere grote hondenrassen: veertien jaar en meer.  

9.Je vindt gegarandeerd de windhond die het best bij je past.  Een galgo vinden die  qua uiterlijk en qua temperament aan al je wensen voldoet is beslist mogelijk. Wil je het liefst een gezellige, bezadigde sofasnuffel? Geen probleem. Geef je de voorkeur aan een ondernemender type?  Die zijn er ook. Ben je op zoek naar een hond die zich in z'n schik kan voelen in de stad? Je vindt er ongetwijfeld een. Denk je aan een gezelschapsdier voor je ouder wordende moeder? Er is zeker een windhond die hiervoor in aanmerking komt. Wat voor een hond je ook in gedachten hebt, ergens wacht een windhond om je leven en je hart binnen te rennen!  

10.Windhonden zijn gewoon fantastisch. Het is een verslaving, dat verklaart waarom zoveel adoptanten meer dan één windhond hebben!  Ooit zijn ze allemaal begonnen met één, en dan twee en dan…

Mireille Broeders