MAAGTORSIE
Vandaag gaan we het hebben over een zeer dringende ziektetoestand die voornamelijk voorkomt bij volwassen grote hondenrassen met een diepe borstkas. Het type voorbeeld hier is de Duitse Dog maar ook windhonden zoals de Ierse Wolfshond en de Greyhound zijn gevoelig en zeldzamer kan het ook optreden bij andere rassen en zelfs bij katten. In verband met de oorzaak van een maagtorsie blijven er nog veel vraagtekens.
Wat we wel weten is dat het geheel start met een overvloedige voederopname waarbij de maag gaat uitzetten door voeder en gasophoping. Door deze uitzetting gaat er druk komen op de maaghoek zodat braken onmogelijk wordt, gaat de bezenuwing en bloedvoorziening van de maag verstoord worden en drukt die opgezette maag ook op de achterliggende darmen zodat de lediging naar de darmen toe moeilijk wordt. De milt gaat uitzetten en verplaatsen naar de andere kant van de buikholte en sleurt de hieraan aangehechte maag mee zodat deze een tot zelfs enkele malen om haar as kan draaien. Daardoor wordt de bloedvoorziening ernstig verstoord en gaat de maag beginnen afsterven. Deze fenomenen zijn irreversibel als niet binnen de 3 tot 4 uur de toestand door middel van een operatie wordt hersteld. De prognose van een maagtorsie is hierdoor als gereserveerd te bestempelen. We kunnen een maagtorsie herkennen aan het opgeblazen uitzicht van de buikholte rechts net achter de laatste ribben. De aangetaste honden gaan ook veelvuldig kokhalzen evenwel zonder dat er braaksel wordt opgegeven. Moeilijk ademhalen tot open mondademhaling is frequent aanwezig. Uiteindelijk gaan de dieren suf worden met een zwakke en snelle pols zonder dringende interventie gaan ze vlug sterven ten gevolge van shock.
De behandeling moet dus snel ingesteld worden. Zij bestaat uit in de eerste plaats een decompressie van de opgezette maag en een doorgedreven shockbehandeling. Stabiele dieren kunnen dan geopereerd worden waarbij de maag wordt leeggemaakt, afgestorven delen verwijderd en de normale ligging hersteld. Eventueel dient de milt te worden verwijderd. De maag wordt nadien ook vastgelegd aan de borstkaswand om latere torsies te voorkomen. Ondanks goede behandeling zien we toch een aantal dieren in de herstelfase nog bezwijken. Dit is voornamelijk het gevolg van te grote schade aan het maagslijmvlies die in eerste instantie tijdens de operatie niet zichtbaar of moeilijk in te schatten was. Ook kan de shock en de hiermee gepaard gaande stoornissen in alle evenwichtssituaties van de stofwisseling van het lichaam verantwoordelijk voor een slecht aflopend post operatief herstel.
Uit het verhaal mag duidelijk zijn dat bij een maagtorsie de snelheid van onderkennen, de diagnose en een adequate behandeling meer dan ooit beslissen over leven en dood. Te onthouden zijn hier dan ook Groot Ras Diepe Borstkas Kokhalzen zonder braken
Opgezette buik. Deze moeten U vertellen onmiddellijk Uw dierenarts te consulteren en niet af te wachten op een verbetering.
De Dierenarts.