ARTHROSE
Vandaag wil ik het hebben over arthrose, een aandoening die we frequent tegenkomen bij onze windhonden.
Arthrose is een aanslepende vorm van gewrichtsontsteking waarbij zowel in als rond de gewrichten reacties plaatsgrijpen die resulteren in functieverlies en pijn. Binnenin het gewricht zijn er defecten van het gewrichtskaakbeen dat er normaal samen met het gewrichtvocht voor zorgt dat 2 beenderen door middel van zeer glad laagje mooi ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Deze defecten reiken tot in het onderliggende been dat zeer pijngevoelig is. Ook het gewrichtskapsel raakt hierbij chronisch ontstoken wat resulteert in mogelijk warme en opgezette gewrichten. Doordat het gewricht door deze letsels een zekere onstabiliteit gaat vertonen, gaan er zich rond deze gewrichten abnormale spanningen manifesteren die een reactie van het organisme gaan uitlokken.
Deze reacties resulteren in aanwassen van beenachtig en beenderig weefsel die we op radiografische opnames kunnen aantonen. Uiteindelijk resulteren al deze processen in zeer pijnlijke en stijve gewrichten, die hun functie niet effectief aankunnen en de dieren heel wat ongemak kunnen bezorgen.
Als oorzaken van arthrose kunnen verscheidene mogelijkheden worden aangewezen.
Een eerste oorzaak is die waarbij overerving een rol speelt: heupdysplasie is hiervan het meest gekende voorbeeld. De generatie van het jonge gewrichtskaakbeen en instabiliteit van het gewricht resulteren hier soms zelfs in ontwrichting van de heup.
Een tweede reeks oorzaken zijn allerlei trauma's gaande van breuken, barsten, ligamentscheuren( bv. Kruisbandscheur van de knie) enz. die instabiliteit of het niet meer mooi aanpassen van de gewrichtsvlakken tot gevolg hebben. Het lichaam gaat rond en in het aangetaste gewricht reageren met een ontstekingsreactie en aanwassen met als doel de instabiliteit te verbeteren. Bij onze windhonden zien we veel problemen in de polsgewrichten daar deze bij de rennen zeer sterk belast worden en gemakkelijk kleine breukjes en ligamentletsels oplopen.
Een derde groep wordt gevormd door de gewrichtsontstekingen veroorzaakt door allerlei ziektekiemen: na het indijken van het acute ziekteproces gaat er naargelang de aangerichte schade minder of meer arthrotisch restletsel blijven of gevormd worden.
Ter vervollediging kunnen we nog de reumatische aandoeningen vermelden: ook zij resulteren in progressieve arthrotische letsels.
Het hoofdsymptoom is dus pijn en daarmee gepaard gaand manken en/of ernstiger functieverlies. Minder of meer ernstige deformatie van de gewrichten kan ontstaan en de spiergroepen rond zo een gewricht gaan meestal wegsmelten doordat het dier het lidmaat minder of spaarzaam gaat gebruiken.
De behandeling is afhankelijk van de lokalisatie en de oorzaak. Vooral belangrijk bij erfelijke afwijkingen, trauma's en gewrichtsontstekingen is het adequaat behandelen van de eerste letsels vooraleer er arthrotische degeneratie kan optreden. Nadien kan men dikwijls alleen maar met constante pijnstilling het dier nog wat comfort bezorgen. Sommige gewrichten kunnen operatief vastgezet worden zodat de beweging van het gewricht dat de pijn veroorzaakt weggenomen wordt. Ook voor honden bestaan er voor bepaalde gewrichten protheses: het behandelen van heupdysplasie door middel van een heupprothese is reeds een frequent toegepaste ingreep.
De dierenarts.